Εμμανουέλα Κάντζια

Καθηγήτρια στο College Year in Athens και το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος – Pierce

Η Εμμανουέλα Κάντζια σπούδασε Συγκριτική και Νεοελληνική Λογοτεχνία στα πανεπιστήμια Princeton (A.B.) και Harvard (M.A., Ph.D). Στη διδακτορική της διατριβή (Evolving Memories: Narrative Habits and Strategies of Survival) ασχολήθηκε με τη μνήμη ως αφηγηματικό εργαλείο στα έργα των Δαρβίνου, Φρόυντ, Μπερξόν, Προυστ, Ναμπόκοφ και Αλεξάνδρου).

Έχει παρουσιάσει και δημοσιεύσει μελέτες για τους Γ. Μ. Βιζυηνό, Α. Παπαδιαμάντη, Ψυχάρη, Ν. Καζαντζάκη, Ν. Γκάτσο, Γ. Σεφέρη και Α. Αλεξάνδρου, καθώς και τη μονογραφία Το όνομα και το πράγμα: πλατωνικοί απόηχοι στη διήγημα του Γεωργίου Βιζυηνού «Διατί η μηλιά δεν έγεινε μηλέα» (Ερμής, 2012). Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα συμπεριλαμβάνονται η σχέση της λογοτεχνίας με τη φιλοσοφία και την επιστήμη, η ταξιδιωτική γραφή, το διήγημα του 19ου –αρχών 20ου, η πεζογραφία του Εμφυλίου και η νεοελληνική ποίηση.

Έχει διδάξει στη Μέση Εκπαίδευση, στο πανεπιστημιακό πρόγραμμα College Year in Athens, στο τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (βάσει του Π.Δ. 407/80) και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου ως Επισκέπτρια Λέκτορας.