Ευφημία Καρακάντζα

Επίκουρη Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Τίτλος εισήγησης:
Η σύγχρονη κριτική σκέψη για την Αντιγόνη του Σοφοκλή

Υλικό εισήγησης:

Η Ευφημία Δ. Καρακάντζα είναι μόνιμη Επίκουρη Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, όπου και διδάσκει από το 2007. Είναι πτυχιούχος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Ειδίκευση Κλασικών Σπουδών) και εκπόνησε το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο του Reading, UK (Κλασικές Σπουδές 1993). Έκανε μεταδιδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Texas, στο Austin. Είναι Εταίρος του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Harvard.
Διευθύνει για το Κέντρο το πρόγραμμα Kyklos, ένα διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα για τον Επικό Κύκλο που απευθύνεται σε μεταπτυχιακούς φοιτητές από όλον τον κόσμο. Έχει συν-ιδρύσει το ερευνητικό / ακαδημαϊκό / εκπαιδευτικό πρόγραμμα Jocasta, Classical Reception Greece (http://jocasta.upatras.gr/), το οποίο ερευνά θέματα πρόσληψης της ελληνικής αρχαιότητας τον 21ο αι., και εγκαινιάζει έναν επιστημονικό διάλογο με την ελληνική και διεθνή ακαδημαϊκή και καλλιτεχνική κοινότητα.

Οι περισσότερες δημοσιεύσεις της αφορούν τον Όμηρο, την αττική τραγωδία, την ερμηνεία των αρχαίων ελληνικών μύθων, και την πρόσληψη του αρχαίου δράματος (πλήρες βιογραφικό και δημοσιεύσεις: https://upatras.academia.edu/EFIMIAKARAKANTZA).

.

Με τη συνεργασία και την οικονομική ενίσχυση