Η σύγχρονη κριτική σκέψη για την Αντιγόνη του Σοφοκλή

Ευφημία Καρακάντζα

Ευφημία Καρακάντζα

Μόνιμη Επίκουρη Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών

Στόχος της παρούσας εισήγησης / μαθήματος είναι να παρουσιαστούν ορισμένες σύγχρονες προσεγγίσεις που εστιάζουν στα εξής θέματα, που έχουν «σφραγίσει» την ερμηνεία της Αντιγόνης του Σοφοκλή:

Η Αντιγόνη ως γυναίκα ταυτίζεται με τον οίκο και την υπεράσπισή του, άποψη που υποστηρίζεται κυρίως από τον G. W. Friedrich Hegel και τον Jacques Lacan, οι οποίοι αφαιρούν από την ενέργειά της την πολιτική της διάσταση.

Η φεμινιστική απάντηση στην παραπάνω άποψη που βλέπει την Αντιγόνη ως πολιτικό ενεργητή – ερευνώνται οι απόψεις των Luce Irigaray, Judith Butler, Bonnie Honig.

Πέρα από τον «ανθρωπισμό»: η Αντιγόνη και ο ενταφιασμός του αδελφού της ιδωμένα από την οπτική του τέλους του «ανθρώπου» και του «ανθρωπισμού», όπως συνηθίζαμε να τα ορίζουμε ως τα μέσα περίπου του 20ου αι..

Οι προσεγγίσεις αυτές φωτίζουν πλευρές του δράματος του Σοφοκλή και των ενεργειών της ηρωίδας του, όπως τα ερμήνευσαν κυρίως οι μελετητές του 20ού αι. (με εξαίρεση τον Hegel). Από την παρουσίαση των απόψεών τους γίνεται φανερό ότι η κάθε εποχή με τα φιλοσοφικά / ιδεολογικά της ρεύματα και με τα μεγάλα μαζικά κινήματα στράφηκε ξανά σε εμβληματικά κείμενα της ελληνικής αρχαιότητας (ένα εκ των οποίων είναι η Αντιγόνη του Σοφοκλή) και «διάβασε» τον εαυτό της.

Συνέντευξη

Μαγνητοσκόπηση